• Početna
  • O nama
    • Naša priča
    • Kako razmišljamo?
    • Tomislav Vrbanec – Biografija
  • Podrška
    • Procjena sigurnosti kozmetičkog proizvoda
    • Izrada i kontrola deklaracija proizvoda
    • Upis proizvoda u CPNP registar
    • Usluga odgovorne osobe
    • Izrada product information file-a
    • Patch test
    • Izvješće o ispitivanju stabilnosti kozmetičkog proizvoda
    • Ispravnost i stabilnost kozmetičkih proizvoda
  • Ponuda
    • Parfemske esencije
    • Mirisi za kozmetiku
    • Mirisi za dom i kućanstvo
    • Osvježivači prostora
    • Industrijski mirisi
  • Proizvodnja
    • Private label proizvodnja parfema
    • Proizvodnja kozmetičkih proizvoda
    • Proizvodnja hotelske kozmetike
  • CPH Akademija
    • EDUKACIJE
      • PARFUMERISTIKA
        • Edukacije iz parfumeristike
        • Modul 1 – OSNOVE PARFUMERISTIKE
        • Modul 2 – OLFAKTORNE SKUPINE
        • Modul 3 – SIROVINE
        • Modul 4 – KOZMETOLOGIJA
        • Modul 5 – DOBRA PROIZVOĐAČKA PRAKSA
        • Modul 6 – PROIZVODNI PROCESI
        • Modul 7 – KREIRANJE FORMULACIJA
        • Modul 8 – KOZMETIČKE FORMULACIJE
        • Modul 9 – MARKETING
      • KOZMETOLOGIJA
    • RADIONICE
      • Parfumeristika i kozmetologija
        • Radionica izrade parfema
        • Radionice za učenike i studente
        • Radionice za mladence
        • Team building za tvrtke
    • Konzultacije
  • Kontakt
  • Vijesti
  • Početna
  • O nama
    • Naša priča
    • Kako razmišljamo?
    • Tomislav Vrbanec – Biografija
  • Podrška
    • Procjena sigurnosti kozmetičkog proizvoda
    • Izrada i kontrola deklaracija proizvoda
    • Upis proizvoda u CPNP registar
    • Usluga odgovorne osobe
    • Izrada product information file-a
    • Patch test
    • Izvješće o ispitivanju stabilnosti kozmetičkog proizvoda
    • Ispravnost i stabilnost kozmetičkih proizvoda
  • Ponuda
    • Parfemske esencije
    • Mirisi za kozmetiku
    • Mirisi za dom i kućanstvo
    • Osvježivači prostora
    • Industrijski mirisi
  • Proizvodnja
    • Private label proizvodnja parfema
    • Proizvodnja kozmetičkih proizvoda
    • Proizvodnja hotelske kozmetike
  • CPH Akademija
    • EDUKACIJE
      • PARFUMERISTIKA
        • Edukacije iz parfumeristike
        • Modul 1 – OSNOVE PARFUMERISTIKE
        • Modul 2 – OLFAKTORNE SKUPINE
        • Modul 3 – SIROVINE
        • Modul 4 – KOZMETOLOGIJA
        • Modul 5 – DOBRA PROIZVOĐAČKA PRAKSA
        • Modul 6 – PROIZVODNI PROCESI
        • Modul 7 – KREIRANJE FORMULACIJA
        • Modul 8 – KOZMETIČKE FORMULACIJE
        • Modul 9 – MARKETING
      • KOZMETOLOGIJA
    • RADIONICE
      • Parfumeristika i kozmetologija
        • Radionica izrade parfema
        • Radionice za učenike i studente
        • Radionice za mladence
        • Team building za tvrtke
    • Konzultacije
  • Kontakt
  • Vijesti
  • Vijesti

Biotehnologija i svijet parfema

  • 2 veljače, 2025
  • Tomislav Vrbanec
biohetnologija parfema by tomislav vrbanec
Photo: Pixabay
Total
0
Shares
0
0
0

by Tomislav Vrbanec, parfumer i fitoaromaterapeut

Kako biotehnologija mijenja proizvodnju parfema?

Parfemska industrija prolazi kroz značajne promjene zahvaljujući napretku biotehnologije. Tradicionalne metode ekstrakcije prirodnih mirisa iz biljaka i životinjskih izvora sve se više nadopunjuju ili zamjenjuju biotehnološkim postupcima koji omogućuju održiviju, ekonomičniju i inovativniju proizvodnju mirisnih sastojaka. U nastavku saznajmo kako biotehnologija mijenja industriju parfema, uključujući primjenu sintetičkih moolekula u te održive alternative tradicionalnim sastojcima.

Biotehnologija i parfemski sastojci

Genetski modificirani mikroorganizmi u proizvodnji mirisa

Jedan od najvažnijih doprinosa biotehnologije u parfemskoj industriji jest uporaba genetski modificiranih mikroorganizama za proizvodnju mirisnih spojeva. Kvasci, bakterije i plijesni mogu se genetski modificirati kako bi sintetizirali ključne sastojke parfema poput vanilina, sandalovine ili mošusa (Stevens et al., 2019).

Ova metoda omogućuje proizvodnju spojeva bez iscrpljivanja prirodnih resursa te smanjuje potrebu za kemijskom sintezom koja može imati štetan ekološki učinak. Primjer uspješne primjene ove tehnologije je kompanija Ginkgo Bioworks, koja surađuje s parfemskim kućama kako bi razvila prirodne mirise putem biološke sinteze (Keller et al., 2021).

Fermentacija i sintetička biologija

Fermentacija pomoću mikroorganizama postala je ključna tehnologija u proizvodnji mirisnih sastojaka. Ova metoda koristi biološke procese za dobivanje spojeva poput civetona (zamjena za prirodni mošus) i ambroksana (zamjena za ambergris iz kitova). Amyris Inc. uspješno koristi ovu tehnologiju za proizvodnju ambroksana putem fermentacije šećera, čime se eliminira potreba za životinjskim izvorima (Smith et al., 2020).

Održivost i ekološki aspekti

Smanjenje ekološkog otiska

Tradicionalna proizvodnja parfema često uključuje intenzivno korištenje zemljišta, vode i energije. Primjerice, za proizvodnju jednog kilograma esencijalnog ulja ruže potrebno je oko 4 tone latica ruže (Brown, 2018). Biotehnološki procesi smanjuju potrebu za velikim količinama biljnih materijala, čime se štedi prirodni resursi i smanjuje emisija ugljičnog dioksida.

Eliminacija eksploatacije životinja

Neki od najcjenjenijih sastojaka parfema dolaze iz životinjskih izvora, poput ambergrisa (dobivenog iz probavnog sustava ulješura) i civeta (izlučevine azijske cibetke). Biotehnološka sinteza ovih spojeva putem mikroorganizama omogućuje etički prihvatljive alternative bez ugrožavanja životinjskih populacija (Jones, 2022).

Tržišni utjecaj biotehnološki proizvedenih parfema

Nove mogućnosti personalizacije parfema

Zahvaljujući napretku biotehnologije, danas je moguće razviti personalizirane parfeme prilagođene genetskom profilu potrošača. Kroz analizu genetskog koda osobe, moguće je stvoriti miris koji najbolje odgovara njezinoj kemiji kože, čime se otvara novo tržište luksuznih i individualiziranih parfema (Garcia et al., 2023).

Smanjenje troškova proizvodnje

Iako su ulaganja u biotehnološke laboratorije značajna, dugoročno biotehnološka proizvodnja može smanjiti troškove proizvodnje parfema. Smanjenje oslanjanja na prirodne resurse i optimizacija kemijskih procesa omogućuje bržu i ekonomičniju proizvodnju visokokvalitetnih mirisa (White, 2021).

Zaključak

Biotehnologija igra ključnu ulogu u modernizaciji parfemske industrije. Od genetski modificiranih mikroorganizama do fermentacijskih procesa i sintetičke biologije, tehnologija omogućuje ekološki održivu, etički prihvatljivu i ekonomski isplativu proizvodnju mirisnih spojeva. U budućnosti, možemo očekivati daljnji razvoj personaliziranih mirisa i veću ulogu biotehnoloških inovacija u kreiranju parfema.

Reference
  • Brown, J. (2018). Sustainable Scent: The Future of Perfumery. New York: Fragrance Press.
  • Garcia, M. et al. (2023). “Genetic Influences on Scent Perception and Personalized Perfumery.” Journal of Olfactory Science, 45(3), 289-302.
  • Jones, L. (2022). “Animal-Free Aromatics: The Biotech Solution to Ethical Perfumery.” Ethical Fragrance Review, 12(2), 112-126.
  • Keller, R. et al. (2021). “Synthetic Biology in Fragrance Industry.” Nature Biotechnology, 39(8), 923-937.
  • Smith, P. et al. (2020). “Fermentation as a Sustainable Method for Ambroxan Production.” Green Chemistry Journal, 15(5), 456-471.
  • Stevens, D. et al. (2019). “Genetic Engineering in Fragrance Production.” Industrial Biotech Reports, 10(4), 203-218.
  • White, S. (2021). The Economics of Synthetic Perfumery. London: Business of Fragrance Publications.
tomislav-Vrbanec-proizvodnja-parfema-i-kozmetike
Photo: privatna arhiva Tomislav Vrbanec

O autoru: Tomislav Vrbanec, hrvatski parfumer

Formalno obrazovanje i edukacije

Znanje iz područja fitoaromaterapije stječe 2009. godine u zagrebačkom Centru Anias de Moiras, a tek kasnije kao formalni oblik obrazovanja, upisuje i školu za fitoaromaterapeuta u poznatom hrvatskom Učilištu Profokus koju uspješno završava te stječe titulu Certificirani fitoaromaterapeut.

Vlasnik je tvrtke Institute of Perfumery d.o.o. (Institut za parfumeristiku) koja se bavi proizvodnjom privatnih brendova parfema i kozmetičkih proizvoda. Tvrtka je registrirana u Hrvatskoj pri Ministarstvu pravosuđa i uprave za proizvodnju toaletno-kozmetičkih proizvoda.  Institute of Perfumery d.o.o. je uredno pijavljena u Ministarstvu zdravstva i kao proizvođač.

Ostale formalne potvrde i certifikate stekao je pri nadležnim institucijama. Tako je higijenski minimum završio pri hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo , a edukaciju Dobra proizvođačka praksa u proizvodnji kozmetike u skladu sa Smjernicama za dobru proizvođačku praksu (ISO 22716:2007) završio je u Hrvatskoj. Obavezni tečaj za rad s opasnim tvarima završio je na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo – Služba za toksikologiju. Suglasnost za održavanje radionica, edukacija, seminara i predavanja dobio je i od Ministarstva znanosti i obrazovanja što ga posebno veseli jer konačno i u Hrvatskoj postoji osoba koja može široj javnosti pružiti profesionalne informacije s područja parfumeristike. Od 2023. godine uspješno odrađuje prekvalifikaciju u Učilištu Medical u smjeru farmacije. Službena biografija dostupna je na slijedećoj poveznici Tomislav Vrbanec – biografija.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • biotehnologija i parfemi
  • parfemi
  • proizvodnja parfema
  • sastojci parfema
  • Tomislav Vrbanec
mm
Tomislav Vrbanec

Tomislav Vrbanec - parfumer i certificirani fitoaromaterapeut

Previous Article
parfemovigilancija by tomislav vrbanec
  • Vijesti

PARFEMOVIGILANCIJA

  • 31 siječnja, 2025
  • Tomislav Vrbanec
Pročitaj više
Next Article
Do savršene formulacije putem AI by tomislav vrbanec
  • Vijesti

Do savršene formulacije putem AI?

  • 4 veljače, 2025
  • Tomislav Vrbanec
Pročitaj više
Pročitajte još
tomislav vrbanec perfumery
Pročitaj više
  • Vijesti

Tko su zapravo parfumeri?

  • Hrvatska Parfemska Kuća
  • 23 veljače, 2025
unisex-parfemi-tomislav-vrbanec
Pročitaj više
  • Vijesti

Zašto unisex parfemi?

  • Tomislav Vrbanec
  • 16 veljače, 2025
esu-li-skuplji-parfemi-bolji-od-jeftinijih-tomislav-vrbanec
Pročitaj više
  • Vijesti

Skuplji ili jefitiniji parfem?

  • Tomislav Vrbanec
  • 13 veljače, 2025
Alergeni odgovorni za kontaktne alergije kod djece (2010.–2024.)
Pročitaj više
  • Vijesti

Mirisni alergeni kod djece

  • Tomislav Vrbanec
  • 10 veljače, 2025
nanočestice u parfemima by tomislav vrbanec
Pročitaj više
  • Vijesti

Budućnost nanočestica u parfemima

  • Tomislav Vrbanec
  • 6 veljače, 2025
Do savršene formulacije putem AI by tomislav vrbanec
Pročitaj više
  • Vijesti

Do savršene formulacije putem AI?

  • Tomislav Vrbanec
  • 4 veljače, 2025
parfemovigilancija by tomislav vrbanec
Pročitaj više
  • Vijesti

PARFEMOVIGILANCIJA

  • Tomislav Vrbanec
  • 31 siječnja, 2025
tomislav vrbanec
Pročitaj više
  • PARFUMERISTIKA
  • Vijesti

Psihologija parfema

  • Tomislav Vrbanec
  • 16 prosinca, 2024
HRVATSKA PARFEMSKA KUĆA U MEDIJIMA:
Copyright © 2023.
Institute of Perfumery d.o.o.
Powered by DD-Lab.net
Hrvatska Parfemska Kuća
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti
No. 1 Fragrance House in Croatia by Tomislav Vrbanec

Input your search keywords and press Enter.